Милиарди ще идат за киберсигурността на „смарт-грида“

Ютилити компаниите по света ще похарчат 21 милиарда долара до 2015 г. за подобряване на киберсигурността на „умните“, интелигентни електрически мрежи (смарт грид), прогнозира Pike Research.

Факт е, че ютилити индустрията все повече се насочва към изграждането на „умни“ електрически мрежи с цел по-добър контрол и управление на електроенергията. С това обаче нараства и интересът на злонамерените хакери. Кибератаките са се превърнали в доста сериозен проблем за решаване. Скорошно проучване показа, че 54% от шефовете по сигурността на компании за преработка на петрол и природен газ, електроцентрали и други критични заводи за енергия вече са претърпели мащабни атаки от организирани престъпни мрежи или терористи.

Освен хакерите опасност представляват и терористичните атаки, а също така и природните бедствия, който могат да причинят съществени щети.

За да предпазват по-добре интелигентните електрически мрежи, ютилити компаниите ще похарчат общо 21 милиарда долара в рамките на идните пет години. Бизнес-сегментът, който обслужва този пазар, най-вероятно ще регистрира нарастване на приходите до 3,7 милиарда долара годишно към 2015 г. – на фона на 1,2 млрд. долара за миналата година.

Никоя ютилити компания не иска да бъде слабото звено във веригата, – казва управляващият директор на Pike Research Клинт Уийлок. – Тревогата за уязвимостите на ютилити компаниите ги кара да работят в тясно партньорство със системни интегратори, доставчици на инфраструктурни решения, стандартизационни организации“.

Според по-раншен доклад на Pike, като цяло в смарт-грид сектора ще бъдат вложени около $200 милиарда до 2015 г. ИКТ технологиите ще са от решаващо значение, защото от тях ще зависят възможностите за управление на енергията в „умните“ електрически мрежи.

Сред предизвикателствата за сигурността са комуникациите, които компаниите постоянно подобряват, въвеждайки „умни“ измервателни системи с двупосочен пренос, но това е нож с две остриета и прави мрежите по-уязвими за хакери. Налице е и липса на оперативно съвместими стандарти за киберсигурност. В същото време компаниите се нуждаят от цялостно решение за защита, което работи навсякъде из всички географски области.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*