Китай е най-големият производител на вятърна енергия

Глобалният съвет за вятърна енергия GWEC, който се намира в Брюксел, изнесе данни, които сочат, че Китай е удвоила капацитета си за производство на вятърна енергия от 12,1 гигавата през 2008 г. до 25,1 GW в края на 2009 година. Това прави страната най-големия производител на вятърна енергия в света, съобщи CleanTech.com.

GWEC е търговска асоциация на „вятърната индустрия“, която представлява сектора на глобално равнище.

Световният капацитет за производство на вятърна енергия е нараснал с 31 процента през 2009 г. Това прави увеличение с 37,5 GW. Сега всички инсталации по света, взети заедно, са в състояние да генерират до 157,9 GW.

Световният пазар на вятърни турбини се изчислява на около $63 милиарда за 2009 г. Общо около половин милион души са заети в този сектор в момента, смятат в GWEC.

Най-голямо увеличение се забелязва в Азия, Северна Америка и Европа. Всеки от тези три региона е увеличил капацитета си с по 10 гигавата нов вятърен капацитет.

В Китай се надяват да успят да увеличат капацитета на вятърните турбини в страната до общо 150 гигавата преди настъпването на 2020 година.

Индия е увеличила производствените мощности с около 1 300 MW. Това, заедно с някои по-малки инсталации в Япония, Южна Корея и Тайван, прави Азия най-големия пазар на вятърна енергия за 2009 година с общ капацитет над 14 GW според GWEC.

САЩ се радва на около 10 GW капацитет за 2009. В Европа пък се произвеждат около 10,5 GW, като най-добре развитите пазари са Испания (2.5 GW) и Германия (1.9 GW).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*