50 трилиона паунда ще ни спасят от планетарна катастрофа

Почти 50 трилиона паунда ще са необходими през следващите десетилетия за зелени технологии, ако светът иска да предотврати масивна планетарна катастрофа.

Според отдела за икономика и социални дейности на ООН, правителствата трябва да инвестират 3% от световния БВП годишно, който е около 1,2 трилиона паунда през 2010 г., в продължение на 40 години. Така могат да спрат климатичните промени и глада, съобщава британският Телеграф.

Световно икономическо и социално проучване от 2011 г. показва, че поне 688 милиарда паунда ще са необходими за развитие на държавите, с цел да могат да посрещнат нарастващите нужди на населението от ресурси.

Главният автор на доклада Роб Вос обяснява, че фермерите по света ще трябва да удвоят общото производство на храна до 2050 г. Но за да се направи това успешно, ще са необходими сериозни разходи за генериране на „чиста” енергия, за намаляване на био-неразградимите отпадъци и за други подобрения във фермерското и горското стопанство.

Докладът сочи също, че е необходима много голяма технологичната трансформация и, че тя трябва да се направи по-бързо от индустриалната революция.

„Нарастващото потребление на енергия, свързано главно с изкопаеми горива, обяснява защо човечеството е на ръба да премине границите на планетарната издръжливост”, допълва проучването. Необходима е глобална енергийна трансформация, за да се избегне екологична катастрофа.

4 коментара

  1. И като по-запознат, господин Иво, каква е тази новина. Обясни ни накратко, на български , ако обичаш, за какво става дума.

  2. Защо нищо не казвате за http://peswiki.com/index.php/Directory:Andrea_A._Rossi_Cold_Fusion_Generator_%28E-Cat%29
    Това е бъдещето!
    Никъде във вашият сайт не намерих отразена тази най-велика за 21 век новина. Или и вие обслужвате нечии интереси – най-вероятно.
    Когато се решава въпроса дали да бъдат похарчени най-малко 10 милиарда евро за АЕЦ Белене, тази новина може да спаси България от един поробващ държавата разход.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*