SAP залага на софтуер за устойчиво развитие

Какво общо може да има една фирма за бизнес софтуер с устойчивото развитие? В крайна сметка вредното въздействие върху околната среда в резултат на разработването на софтуер е нищожно малко и съвсем бледнее на фона на ресурсоемките индустрии като производството на електроенергия или поддържането на центрове за данни.

Германският ERP производител SAP се опитва да яхне вълната и да отговори на всеобщото вълнение, свързано с т. нар. устойчиво развитие. Причините са изцяло бизнес-ориентирани, според Петер Граф, който миналата година през март бе назначен във фирмата на позиция „главен директор по устойчивото развитие“ в немския софтуерен гигант.

Потребителите на SAP са големи предприятия – бизнеси, които са задължени да отговарят на определени регулации, като например отчитане на вредните емисии или проследяване и контролиране на вредни за околната среда материали, използвани в производството.

Но това е само началото. SAP прави софтуер, който е предназначен за управление на екологичните и социалните аспекти на бизнеса. Това е изключително предизвикателство – всички мениджъри знаят колко трудно е да се измерват нематериалните ползи от неща като корпоративната социална отговорност.

Измерването на такива аспекти може да доведе до значително намаляване на цялостния риск, посочва Граф. Например, един очевиден начин да се защитиш от колебанията и резките скокове на цените на петрола е просто да използваш по-малко от този ресурс и да си по-малко зависим от него, обяснява топ-шефът. Същото се отнася и за всички останали ресурси, които компанията управлява – вода, метали, храна, енергия – компаниите имат полза от това да ги управляват по-интелигентно.

Ето именно тук е ролята на софтуера. Корпоративните приложения дават своя принос за бизнеса, помагайки за автоматизирането на процесите като например управлението на доставките. Вече са налице и инструменти за управление на природните ресури, които компаниите използват.

Миналия месец SAP обяви пускането на хостнато приложение, наречено „Измерване на производителността за устойчиво развитие“. Това е своего рода измервателно табло за наблюдение, измерване и отчитане на еко-показателите на бизнеса – вредните емисии, потреблението на вода и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*