Гигантски дирижабъл лети със слънчеви батерии

Индустриалният дизайнер Ерик Штребел приготви за състезанието „Terra Prix 2085„ огромен дирижабъл, захранван със слънчеви батерии. Гигантският летателен апарат се управлява от четири полусферични реактивни турбини, работещи с електромагнитни импулси, и може да вози 15 пътника за неопределен период от време.

Albus Tell е зрелищна демонстрация на високи технологии в съчетание с ефективни енергийни системи

Дирижабълът носи поетичното име Albus Tell (от Алпи и Вилхелм Тел). Първоначално машината е била проектирана за нуждите на въздушните войски на Швейцария. В днешни дни Albus Tell е превърнат в зрелищна демонстрация на високи технологии в съчетание с ефективни енергийни системи.

Обвивката на дирижабъла включва нанотръби от органичен полимер, които оптимизират разхода на енергия, генерирана от слънцето. Високата якост на тази обвивка осигурява също херметичност и въздухонепроницаемост на конструкцията на Albus Tell, както и висока степен на защита от лоши природни условия, вкл. усточивост на високи и ниски температури (до минус 40 градуса по Целзий).

Вътрешното пространство на дирижабъла е също така внушително, както и външният му вид. Налични са няколко зони за обслужване, вкл. столова и спални помещения, резервоар за съхраняване на горивото, а също зона за техническо обслужване и електронни средства за връзка.

Albus Tell ще се използва като база за седем състезателни машини, които ще се товарят и разтоварват на него с помощта на специален 15-метров подемен механизъм.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*