ТУ-София ще помага за успеха на електромобилността у нас

Моделът на електромобил, разработка на колектив от ТУ-София, е постоянно изложен във входа на ректората на университета

Четвърта академична структура става член на Индустриален клъстер „Електромобили”. След БАН, ВТУ „Т. Каблешков” – София и Университета „А. Кънчев” – Русе, сега и Техническият университет в София приобщава усилията си за успеха на електромобилността в България, съобщиха от браншовата организация.

Дизайнерски виждания на студенти от ТУ-София за е-такси можеха да се видят на последния автосалон през юни в столицата

Вече близо 30-те члена на клъстера отразяват не толкова мащабите, колкото стремежа за поставяне на солидни основи за дейност в тази сфера. Целта на ИКЕМ е „електромобилът да се случи в България, но не при нашето пасивно наблюдение, а с нашето активно участие”. В страната има необходимия опит, производствен и научен потенциал, регистрирани патенти, създадени прототипи, производство на агрегати, възли, детайли, подчертаха от ИКЕМ.

ТУ – София също не встъпва в ИКЕМ с празни ръце. Моделът на електромобил, разработка на негов колектив, е постоянно изложен във входа на ректората, а дизайнерските виждания на студенти за е-такси можеха да се видят и на последния автосалон през юни в София.

Моделът на електромобил, разработка на колектив от ТУ-София, е постоянно изложен във входа на ректората на университета

От две години в университета се работи по проект, с който се търсят оптимални решения на различни варианти в комплекса електродвигател-батерия. Резултатът, както съобщи представител на ТУ на организирана от ИКЕМ през юни в София кръгла маса, се очаква до края на година и безспорно ще даде тласък на електромобилността в страната.

Предвижда се в рамките на клъстера през следващите две години ТУ да работи по инфраструктурата за електромобилите (зарядни станции с обществен и частен достъп), по ключови за колите на ток технологии за електрозадвижванията, по квалификацията на инженерни и технически кадри за електромобилната индустрия, по различни общи проекти с европейско и международно финансиране. ТУ ще участва също във форуми със стратегическо значение за електромобилната индустрия и в различни академични разработки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*