Български фирми могат да участват в конкурс „ИКТ за зелени коли”

ЕК ще финансира с 30 млн. евро проекти за по-икономични и екологични автомобили
ЕК ще финансира с 30 млн. евро проекти за по-икономични и екологични автомобили

Конкурс „ИКТ за зелени коли – 2012” по Седма рамкова програма на ЕК ще финансира с 30 млн. евро проекти за по-икономични и екологични автомобили, съобщи министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Предложения могат да се подават до 1 декември 2011 г. Дотогава може да се кандидатства и по тема „Енергийно ефективни сгради – 2012”, където бюджетът 140 млн. евро, уточниха от МТИТС.

Информация за всички конкурси е публикувана на интернет страницата на министерството. МТИТС е национален координатор по тема „Информационни и комуникационни технологии” от Седма рамкова програма и по „Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма „Конкурентоспособност. През последните две години български фирми привлякоха с участие в тях повече от 10 милиона евро.

Български технологични фирми, университети и институти могат да участват в осем конкурса, обявени на 20 юни от Европейската комисия. Общото финансиране за всички участници е повече от 1,2 млрд. евро. Крайният срок за подаване на предложения е 17 януари 2012 г.

Осмият конкурс по тема ИКТ към Седма рамкова програма е с бюджет 787 млн. евро. По него ще бъдат финансирани проекти на консорциуми от организации от няколко държави, свързани с научни изследвания и разработки в областта на интернет; разработване на наноелекторонни и фотонни компоненти и системи ; технологии за цифрово съдържание и езици; ИКТ в помощ на здравеопазването и социалното включване; ИКТ за нисковъглеродна икономика; ИКТ за е-обучение и достъп до културните ресурси; и бъдещи и нововъзникващи технологии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*