Втора употреба и рециклиране навлизат в модата

В Ню Йорк очакват изненади от Шабаева
В своите колекции дизайнерката Ирина Шабаева експериментира смело с алтернативни материали.

Известната дизайнерка Ирина Шабаева, победител в конкурса Project Runway, ще покаже следващата седмица в Ню Йорк новата си колекция 2010, в която е приложила някои техники за рециклиране и втора употреба.

В шестия сезон на модното шоу Шабаева ще разкрие ново облекло с материали от линията контейнери за съхранение на храна Tupperware, предаде PRNewswire.com. Какво ли обаче е толкова „устойчиво“ в тази идея, за да привлече тя интереса на световните медии и специалистите?

Шабаева ще покаже пет елемента от преработена Tupperware пластмаса, изпълнени като готово облекло и аксесоари. Тя не е новак в експериментите с алтернативни материали, припомнят наблюдалите на модния бизнес. През ноември, по време на петия сезон от Project Runway дизайнерката впечатли с лъскава рокля от вестник.

За предстоящото шоу Шабаева е почерпила вдъхновение от темата за летенето, отдавайки внимание на глайдера на Да Винчи, Амелия Еърхарт и крилата на екзотични птици от целия свят. „Става въпрос за намиране на това, което ви освобождава“, споделя тя.

В Ню Йорк очакват изненади от Шабаева

Нейният избор на материали се свързва с птиците, а това е категорично „зелено“ послание в модата. Акценти в новата колекция са рокли от пера, съчетания от кожени елементи и ръчно плетени пуловери и др.

В сравнение с Лийни Маршал от петия сезон на Project Runway, която заложи на по-еко изразена линия с текстилни изделия като коноп, бамбук и органични памук, Шабаева предпочита екзотични „парцали“.

Що се отнася до Tupperware – продуктите на компанията се явяват устойчива алтернатива (за многократна употреба) на пластмасовите кутии за съхранение на храна, използвани еднократно.

„Като компания, която отдавна е фокусирана върху новаторския дизайн, ние сме развълнувани да работим с някой, който е обърнат толкова напред към бъдещето“, каза Рик Гоингс, главен изпълнителен директор на компанията, по повод партньорството с Ирина Шабаева.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*