„Дейта-печки” ще отопляват домове и офиси

Подобни сървърни шкафове ще се инсталират в мазетата на сградите, за да ги отопляват и да нагряват студената вода
Подобни сървърни шкафове ще се инсталират в мазетата на сградите, за да ги отопляват и да нагряват студената вода

Сървърни машини могат да се използват за отопляване на жилища вместо традиционните печки, както и за подгряване на вода. Група разработчици от Microsoft предлагат сървърите да бъдат разпръснати по домовете и интегрирани със съществуващите битови комуникации, съобщи TechNews.bg.

Отделяната от работата на сървърите топлина ще е достатъчна за поддържане на нормална температура в помещенията през зимните месеци.

Идеята се лансира съвместно с учени от Университета на Вирджиния. Според авторите на доклада, неголям център за данни с 40 до 400 процесора, интегриран в системата за отопление, ще може да играе ролята на основен източник на топлина за едно жилище.

Учените предлагат т.нар. „дейта-печки“ (data furnaces) да бъдат разположени в мазетата, а като канали за предаване на данни да се използват съществуващите широколентови връзки. По този начин няма да се налага инсталиране на допълнително оборудване. Системата ще се обслужва дистанционно, така че да работи напълно автономно.

Очаква се най-голям брой подобни инсталации да бъдат направени в домове, разположени в покрайнините на мегаполисите, където потребността от облачни ресурси расте бързо.

Разработчиците предлагат също използване на сървъри за отопляване и на офисни помещения. Тъй като те са по-просторни, в сградите ще се инсталират по-големи центрове за данни, които съответно ще отделят повече топлина. През лятото, когато помещенията не се нуждаят от отопление, излишната топлина от центровете за данни ще се отвежда към улицата с помощта на вентилация или ще се използва за нагряване на вода.

Основната цел на проекта е намаляване на отделяните парникови газове, на разходите за поддръжка на сървъри и на разходите за отопление и топла вода.

По данни на Microsoft, в момента центровете за данни консумират около 3% от електроенергията, произвеждана в САЩ. Отоплението на американските домове пък „изяжда“ 6% от тази енергия. Ако потреблението на енергия се съкрати два пъти, това ще позволи удвояване на мощността на достъпните изчислителни ресурси, твърдят изследователите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*