Показаха първия камион с водородно гориво

Vision Tyrano може да измине с едно зареждане 640 километра с товар от 36 тона

Американската компания Vision Motor Corp. демонстрира първия в света камион, който работи на водород и не замърсява по никакъв начин околната среда.

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер е известен поддръжник на зелените технологии, а мощни камиони като Vision Tyrano вероятно му напомнят за някои от неговите роли в киното

Моделът Vision Tyrano е оборудван с електрически двигател и акумулатор, който се зарежда от водородни горивни клетки. Производителят твърди, че неговият камион може да измине с едно зареждане 640 километра с товар от 36 тона.

Компанията планира да въвежда плавно в експлоатация Vision Motor, който струва 270 хиляди долара. Камионът е оборудван с най-съвременни технологии, като например отдалечена диагностика и сензорни дисплеи.

Vision Motor ще бъде подложен на строги тестове в пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч от компанията Total Transportation Services Inc., която планира да закупи 100 такива камиона.

Vision Tyrano може да измине с едно зареждане 640 километра с товар от 36 тона

За разлика от бензина, дизела и газта, водородът в качеството си на гориво произвежда само водна пара. Шефът на Vision Motor, Мартин Шуерман, твърди, че получената вода може да се използва дори за пиене.

Към момента има някои пречки за масово навлизане на водородни транспортни средства. Основната от тях е липсата на станции за зареждане. На второ място, за получаване на водород се изразходва енергия от въглеводородни горива, която надвишава ефекта от нулевите емисии на водородните транспортни средства.

2 коментара

  1. „За разлика от бензина, дизела и газта, водородът в качеството си на гориво произвежда само кислород и водна пара“
    Похвално за GreenTech.bg че не публикуват имената на „журналистите“ и „редакторите“ си, понеже всички щяха да им се смеят по улиците като ги видят. Очевидно не притежават и основно образование, иначе нямаше да допускат подобни тъпизми да бъдат публикувани.
    За тези читатели, които са пропуснали уроците по неорганична химия в училище и все още вярват в Дядо Коледа:
    „In a flame of pure hydrogen gas, burning in air, the hydrogen (H2) reacts with oxygen (O2) to form water (H2O) and heat. It does not produce other chemical by-products, except for a small amount of nitrogen oxides. Hence a key feature of hydrogen as a fuel is that it is relatively non-polluting (since water is not a pollutant). Pure hydrogen does not occur naturally; it takes energy to manufacture it.“ от Уикипедия.

  2. Евала! Интересна новина. Само се чудя защо още няма такива за ппс с браунов двигател 🙁
    Към админа: шефе… моля те направи регистрации във сайта или нещо такова и махни това с числата, че не ми се пише пак по 2 пъти пост 😀

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*