Започва реализацията на проекта за отпадъците на София

Йорданка Фандъкова (вляво) и Нона Караджова подписват договора за изграждане на интегрираната система за управление на отпадъците на София
Йорданка Фандъкова (вляво) и Нона Караджова подписват договора за изграждане на интегрираната система за управление на отпадъците на София (снимка: ОП "Околна среда")

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха вчера договора за изграждане на интегрираната система за управление на отпадъците на столицата. Целият проект е на стойност за 360 млн. лв., от които 256 млн. се осигуряват от Оперативна програма „Околна среда”, а останалите – от Столичната община.

След реализиране на проекта депонираните отпадъци ще намалеят с близо 60%, с което Столичната община ще изпълни задълженията си по новата рамкова директива за отпадъците, отбеляза министър Караджова. Подписването на договора полага началото на трайното решаване на проблема с битовите отпадъци на София, каза от своя страна кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

До момента Европейската комисия е одобрила първата фаза на проекта на стойност 135 млн. лв. С тях ще се изградят депото за неопасни отпадъци, 2 инсталации за компостиране, ще се подобри съществуващото съоръжение за сепариране на битови отпадъци в Суходол и ще се реализира пилотен проект за разделно събиране на отпадъците в районите „Овча купел” и „Кремиковци“.

Ще бъдат възстановени и 19 млн. лв., които Столичната община е вложила досега в изграждането на съпътстващата инфраструктура и отчуждаването на земи.

Втората фаза се очаква да бъде одобрена през есента на т.г. и по нея се предвижда строителството на завода за механично-биологично третиране. В момента се проучва възможността произвежданото от завода RDF гориво да бъде използвано в „Топлофикация” – София.

Допълнителните финансови ползи от проекта за хората и бизнеса са облекченията, които се предвиждат за поетапно оползотворяване на биоразградимите и рециклируемите отпадъци, подчерта министър Караджова.

Изграждането на интегрираната система за управление на отпадъците на столицата е най-големият проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”. С реализирането му в края на 2014 г. столицата ще има модерна, интегрирана и отговаряща на всички изисквания система за устойчиво управление на битовите отпадъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*