Алкомет АД намали двукратно вредните емисии, стана инвеститор клас „А“

„Алкомет“ АД получи вчера сертификат за инвестиция клас „А“. Компанията е един от водещите производители на алуминиеви изделия на Балканите.

Удостоверението, връчено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, се присъжда за проекта „Въвеждане в експлоатация на леярска линия № VI и фолиев стан „Мино“ на стойност около 27 млн. лв.

„Проектът е пример за модерна енерго- и ресурсоефективна индустрия, от която България и всички страни в ЕС имат нужда“ – каза на церемонията министър Трайков.

Предприятието се вписва в общите усилия срещу въглеродното изтичане и запазване на промишлената база, без да се нарушават климатичните и технологичните изисквания.

Новите съоръжения ще бъдат реализирани до края на следващата година и трябва да влязат в експлоатация през март 2013 г. Те ще открият 30 нови работни места. Леярската линия ще повиши производителността с 20%, а италианският стан „Мино“ – със 70%.

Съоръженията отговарят на съвременните изисквания за безопасни и здравословни условия на труд. Фирмата вече е реализирала двукратно намаление на изхвърляните вредни емисии от производството си според националните допустими показатели.

През 2010 г. над 95% от приходите от продажби на „Алкомет“ АД идват от реализация на външния пазар. Трайков посочи значението на инвестиционния проект за двустранните отношения с Турция.

„Разширението на производството е важно не само за фирмата, която е индустриалният локомотив на Шуменски регион, но и за цялата ни икономика“, обобщи министърът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*