Успехът на смарт грид зависи от потребителите

Истинските спестявания, които превръщат смарт грид инвестицията в чиста печалба, ще настъпят когато потребителите използват инструментите на услугата, твърди анализ на IEE

След първоначалните големи инвестиции в смарт грид инфраструктура, ютилити компаниите започват да пестят. По-нататъшните техни активности ще зависят от поведението на потребителите, твърди анализ на Института по електрическа ефективност (IEE).

Изграждането на смарт грид със съответната инфраструктура за измервания (AMI) и технологии за управление на енергията струва между 198 и 272 милиона долара, в зависимост от източника на енергия, регулациите и климата, показват изчисленията на IEE, направени на базата на четири прототипа на смарт грид с по 1 милион потребители на електроенергия.

Веднъж внедрена, услугата ще спести на ютилити доставчика между 77 и 208 милиона оперативни разходи в периода от 2011 до 2030 г. Повечето от тези спестявания идват от намаляване на разходите за измерване, автоматизирано откриване на прекъсвания в електроснабдяването и отдалечени комуникации.

Истинските спестявания, които превръщат смарт грид инвестицията в чиста печалба, ще настъпят когато потребителите използват инструментите на услугата, твърди анализът. Колкото повече потребители използват програмируеми комуникиращи термостати, домашни системи за управление на енергията и интерактивни дисплеи, за да регулират консумацията, толкова по-големи ще са спестяванията.

В зависимост от нивото на участие на потребителите, ютилити доставчикът може да спести допълнително 100-150 милиона долара в следващите две десетилетия и така да излезе на печалба от инвестицията си.

Макар да посочва, че и потребителите ще пестят, докладът не дава конкретни данни за икономиите от смарт грид, които ще постигнат индивидуалните клиенти на услугата за същия период.

1 коментар

  1. Аз разбрах от статията,че до 2030 доставчика няма да си избие инвестицията!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*