Ползите от смарт броячите могат да са по-големи от очакваните

Изчислено е, че през 20-годишния „живот“ на смарт измервателните уреди могат да бъдат спестени милиарди долара в мрежата на ютилити доставчика

Ютилити компанията ComEd от Илинойс публикува проучване, което показва, че смарт измервателните уреди ще донесат доста по-голяма финансова полза от очакваната.

Изчислено е, че през 20-годишния „живот“ на смарт измервателните уреди могат да бъдат спестени милиарди долара в мрежата на ютилити доставчика

Според доклада, изготвен от енергийното и консултантско дружество Black & Veatch, смарт броячите елиминират нуждата от ръчно отчитане. Също така възможността им за двупосочно предаване на информация и засичане на случаи, когато потребители се местят в друго жилище без веднага да се регистрират с новия си акаунт, ще намали риска от неплатени сметки и кражби на енергия.

Изчислено е, че през 20-годишния „живот“ на смарт измервателните уреди могат да бъдат спестени между 2,8 и 3 милиарда долара в мрежата на ютилити доставчика.

Миналата есен ComeEd инсталира 131 000 смарт измервачи и въведе технология, нужна за събиране и обработване на информацията. През май пък стартира едногодишен пробен период на програмата, като бяха въведени и различни цени на електричеството според това кога се използва.

Първоначалното заключение на института ERPI (Electric Power Institute) беше, че някои потребители са понижили консумацията на електроенергия по време на пиковите периоди миналото лято в замяна на отстъпка. 5 до 7 процента от хората, които са били осведомени чрез телефонно обаждане или текстово съобщение за това кога започват и свършват интензивните периоди, са намалили използването на ток до 35 процента.

По време на представянето на доклада, ComEd заяви, че смарт грид технологиите биха направили възстановяването на тока след спирането му доста по-бързо. Според компанията, около 100 000 и 175 000 души в Чикаго са могли да избегнат токовите прекъсвания, заради силните бурии това лято, ако са били използвани дигитални контроли, които да пренасочат енергията.

2 коментара

  1. е, хайде сега – повечето данни ги има. Става въпрос за илинойс, за 131 000 потребители и 20-годишен период
    защо се нахвърляте така, все пак това не е научен доклад

  2. То бива неграмотно написана статия ама тази е върха.
    Тия 2.8-3 млд.спестявания как са сметнати – на каква база за колко души за коя компания коя държава и т.н. около 100.000 и 175.000 души….100 хил.или 175 хил.? Съдържателността на статията е НУЛЕВА! Написана е неясно и неграмотно. Не е ясно кое как и на каква база е сметнато. Човек нищо не може да схване защото не се дават конкретни факти.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*