Къде живеят най-здравите и щастливи хора

Исландия осигурява здраве и дълъг живот за своите жители, благодарение и на възобновяемите енергийни източници

Хората често се питат в кои страни животът е най-здравословен и могат ли да бъдат по-щастливи там. Сайтът Planet Green състави класации на държавите, които отговарят на тези две изисквания. В нея влизат очаквано скандинавските страни Швеция и Финландия и може би не толкова очаквано – Япония, предвид високото ниво на индустриализация и честите природни бедствия в Страната на изгряващото слънце.

Исландия осигурява здраве и дълъг живот за своите жители, благодарение и на възобновяемите енергийни източници

Исландия

Страна с малко на брой жители, поради което е и много чиста. Освен това Исландия активно използва алтернативни източници на енергия, за да поддържа чист въздуха си. Средната възраст на местните жители там е най-висока в света – 72 години за мъжете и 74 за жените. Исландия също така е страната с най-ниска детска смъртност – само 0,2%.

Япония

Японците също се радват на продължителен живот, но при тях това се постига чрез строга диета. Хората там са най-големите потребители на риба, соя и зелен чай. Най-важното обаче – умеят навреме да спрат с яденето.

Швеция

Правителството на Швеция пропагандира здравословния начин на живот. Според специалистите, дългият живот на хората в страната се дължи на морската диета, така както е и в Япония.

Окинава

Контролираната от Япония префектура Окинава заема достойно място в класацията. Там живеят рекордно голям брой дълголетници. Практиката показва, че местните жители ядат много плодове и зеленчуци, тофу и морски водорасли и не изпитват стрес. Те не само живеят дълго, но се чувстват щастливи и здрави.

Нова Зеландия

В Нова Зеландия живеят малко на брой хора. Важен фактор за дълголетие е в коя точка на острова живеят хората – по-близо до океана означава и достъп до по-свежа морска храна. Освен това новозеландците ядат много местни плодове и зеленчуци и обичат заниманията на открито.

Сардиния

Автономният остров Сардиния също се отличава с много дълголетници. Хората там живеят в малки локални общности, някои от които са свързани от стотици години. Битът на хората в Сардиния е опростен – те ходят много пеша, хранят се от морето, с местни плодове и зеленчуци, маслини и млечни продукти.

Финландия

Преди 30 години Финландия беше лидер по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Страната обаче предприе решителни реформи и сега е водещ европейски доставчик на органични плодове и зеленчуци и заема едно от първите места по брой дълголетници.

7 коментара

  1. Да, наистина живеем на райско място и е време да го оценим! Хайде да запретнем ръкави и да си подредим и изчистим „къщичката“ ЗАЕДНО и да не чакаме това да го направи Европа или някой друг чужденец – те имат само консуматорски интереси спрямо България! Вода ли си нямаме? Море и планини ли си нямаме? Слънце и зеленина ли си нямаме? Със сплотеност и вяра, че ще се оправим само и единственно сами – всичко можем да постигнем!

  2. „Здраве и щастие“ не е равнозначно на дълголетие, още по-малко означава дълголетие с остаряване и изнемощяване. Има друг известен подход за установяване на отговора на въпроса от заглавието – с допитване.

  3. Не виждам особен смисъл и от нашето правителство. Само мислят за собствените си задници нашите политици. Дано и при нас стане както в Исландия.

  4. Исландия не случайно е на първо място – от 2008г. нямат правителство, а си гласуват законите по интернет.

  5. v tozi red na misli Balgariq e kadeto i e mqstoto.Kato tragne6 sled brambaraB.B mqstoto ti e na buni6teto.

  6. Къде е България в този ред на мисли? С кебапчийници, кръчми, неспортуващи и озлобени хора сме позор предвид райското място на планетата, където живеем

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*