Енергийни източници: вятърът „отвява“ въглищата, ядрените централи

Нови статистически данни сочат, че производството на вятърна енергия расте, докато производството на другите видове енергия намалява – ако може да се вярва на „вятърната индустрия“.

Според нов доклад на Европейската асоциация за вятърна енергия – EWEA, през 2009 г. новите инсталации на вятърни турбини представляват 39 процента от всички нови инсталации за добив на енергия. Всъщност в Европа повече електроцентрали с ядрено и въглищно гориво са разтурени, отколкото са построени.

Данните идват непосредствено след като се разбра, че глобалният пазар на вятърни инсталации е нараснал с 31% през 2009, а Европа вече има 10,5 GW капацитет.

Освен всичко капацитетът на вятърните турбини, инсталирани през 2009 е ЕС, е по-голям от капацитета на всяка друга „алтернативна“ технология, казва EWEA. Така 2009 година е втората поредна, в която новите вятърни инсталации са повече от новите инсталации на която и да е друга технология за добив на енергия.

Изводът на EWEA е, че нетният прираст на източниците на възобновяема енергия е за сметка на петролните горива (спад с 12,9 GW), въглищата (спад с 12 GW) и ядрената енергия (спад с 7.2 GW).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*