САЩ наблягат на бионерегетика, намаляват вноса на нефт

САЩ ще разчитат все повече на биогорива, за сметка на вносния нефт
САЩ ще разчитат все повече на биогорива, за сметка на вносния нефт, по силата на специален указ на президента Барак Обама

Съединените щати ще намалят вноса на нефт и същевременно ще увеличат инвестициите в биоенергетика, става ясно от огласените наскоро планове на президента Барак Обама.

Няколко министерства на САЩ, вкл. на селското стопанство, енергетиката и военно-морския флот ще инвестират заедно с частни компании 510 милиона долара в развитие на биоенергетика.

Проектът ще обхване период до 2014 година и ще осигури биогорива както за комерсиални нужди, така и за военните, обяви миналия месец Барак Обама.

Инициативата стъпва на указ на президента отпреди 5 месеца, озаглавен „Концептуални основи за сигурно енергийно бъдеще”. Документът цели да намали зависимостта на САЩ от вноса на нефт, който към момента е около 11 милиона барела дневно.

Програма за намаляване на петролната зависимост вече следва и приятелят на САЩ – Израел. Според неотдавна огласените планове, страната ще намали двойно потреблението на нефт.

Вместо на биогорива обаче Израел ще заложи на електромобили. За целта ще бъдат построени половин милион зарядни станции.

Проектът се движи от алианс на Renault-Nissan и американската компания Project Better Place. На всяка от станциите притежателите на електромобили ще могат не само да презареждат батериите, но и да ги заменят за 5 минути.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*