Ново поколение газова турбина осигурява по-чиста енергия на пловдивчани

В новата когенерационна мощност са инвестирани 100 млн. лв. Това е модерно поколение газова турбина с полезен коефициент над 90%
В новата когенерационна мощност са инвестирани 100 млн. лв. Това е модерно поколение газова турбина с полезен коефициент над 90%

Днес бе открита новата когенерационна мощност в „EVN Топлофикация Пловдив“. Съоръжението ще произвежда над 290 000 МВтч електрическа и 260 000 МВтч топлинна енергия годишно и така ще осигурява 80% от общото количество гореща вода за новия отоплителен сезон, съобщи МИЕТ.

„Когенерацията дава на пловдивчани по-чист въздух и по-сигурна енергия. Често софиянци и пловдивчани обсъждат помежду си в кой град се живее по-добре. Днес пловдивчани имат една допълнителна точка“, каза министър Трайчо Трайков.

В новата когенерационна мощност са инвестирани 100 млн. лв. Това е модерно поколение газова турбина с полезен коефициент над 90%. Тя ще работи на природен газ по щадяща природата технология със значително намалени вредни емисии.

Ефективността на комплекса е с 20% по-висока от съществуващата инсталация и ще произвежда три пъти повече ток от досега. По проекта се откриват над 300 нови работни места.

Символичното разпалване на турбината беше направено от премиерите на България и Долна Австрия Бойко Борисов и Ервин Прьол и от министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев. Новото съоръжение има и още един плюс – че е един от най-образцовите платци на Булгаргаз, допълни Трайков.

Когенерацията е технология за централизирано едновременно производство на електроенергия и топлоенергия. При традиционните методи на електропроизводство голямо количество полезна топлина се изхвърля в околната среда под формата на кондензна топлина от парата. За разлика от тях технологията „когенерация” използва тази „отпадна” топлина и произвежда едновременно топлоенергия и електричество в комбиниран процес с по-висока ефективност, поясниха от EVN.

Комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия е с доказани качества и в комбинация със съвременните най-добри налични техники представлява най-ефективният и щадящ природата метод, допълниха от компанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*