Екологично шофиране може да спести до 25% от горивото

Министър Ивайло Московски награждава победителите в първото по рода си състезание за екологично шофиране на камиони

Турнир, организиран от Волво България под егидата на МТИТС, доказа, че с добро управление, правилно натоварване на системите, модерни технологии и редовна сервизна поддръжка на камионите може да бъде постигната сериозна годишна икономия на гориво до 25%, съобщиха от министерството.

Министър Ивайло Московски награждава победителите в първото по рода си състезание за екологично шофиране на камиони

В надпреварата се включиха рекорден брой водачи – 421, които се състезаваха в 15 града в страната. Победител в състезанието стана Петко Василев, собственик на транспортна фирма “Дима” от Сливен, който ще представи България през октомври на международния шампионат в Гьотеборг, Швеция.

Победителят беше наградени вчера от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

В момента в страната са регистрирани 3823 фирми, които работят с около 19 000 товарни автомобила за вътрешни превози, и 8483 фирми, които работят с над 40 000 товарни автомобила за международни превози, съобщи Ивайло Московски. По данни на НСИ за второто тримесечие на 2011 г., превозените товари със автомобилен транспорт бележат ръст от близо 20%.

За да бъдат конкурентни на пазара, тези фирми трябва да оптимизират разходите си за гориво, консумативи и поддръжка. Същевременно, от първостепенно значение остава безопасността. Тази кампания е насочена в подкрепа на всичко това, каза министър Московски.

МТИТС подкрепя всички инициативи, които са насочени към подобряване на автопарка и към по-безопасно и по-екологично шофиране. Самото министерство предприема мерки в тази насока. Сред тях е и новата организация на провеждане на техническите прегледи, която ще отстрани от пътищата остарелите и технически неизправни автомобили, допълни Московски.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*