Лазерна технология предизвиква дъжд

С помощта на мобилна лазерна лаборатория учените са успели да кондензират в облака капки вода с размер една десета от милиметъра
С помощта на мобилна лазерна лаборатория учените са успели да кондензират в облака капки вода с размер една десета от милиметъра

Избираме облак, изстрелваме лазер към него и започва да вали дъжд. Да, това е възможно, твърдят учени от университета в Женева.

Технологиите за предизвикване на дъжд по изкуствен начин не са нещо ново. Методът на учените от Женева обаче претендира за най-чист екологично.

И досега са прилагани различни подходи за предизвикване на дъжд. Най-често се изстрелва ракета, която разпръсква във въздуха йодисто стъкло. Мнозина специалисти обаче твърдят, че този материал е токсичен.

Лазерната технология за провокиране на дъжд все още е на твърде ранен етап на разработка, съобщи dvice.com. В сегашното си състояние тя също не е безвредна, дори може да се окаже по-опасна от токсичното йодисто стъкло.

С помощта на мобилна лаборатория Teramobile, която произвежда лазер с тераватова мощност, учените са успели да кондензират в облака капки вода с размер една десета от милиметъра, но заедно с тях са се образували и капки азотна киселина с размер няколко микрона.

Именно азотната киселина предизвиква сериозни тревоги. Учените обаче вярват, че могат да развият технологията, така че тя да бъде ефективна и абсолютно безвредна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*