Слънчеви панели могат да се ползват и като корабни платна

Aquarius System се състои от подвижни, здрави платна със слънчеви панели, които се монтират на палубата на кораба

Удивителна иновация на японската компания Power Eco Marine прави морския транспорт по-енергийноефективен и екологично чист

Aquarius System се състои от подвижни, здрави платна със слънчеви панели, които се монтират на палубата на кораба

Слънчеви панели могат да се използват едновременно и като корабни платна, и като портативни електростанции. Японската система ще намери приложение на палубите на товарни кораби, като ще им позволи в пълна степен да използват потенциала на слънчевата енергия.

Aquarius System се състои от подвижни, здрави платна със слънчеви панели, които се монтират на палубата на кораба така, че да прихванат максимално количество слънчева енергия. Всеки панел се позиционира относително спрямо посоката на вятъра с помощта на софтуер, разработен от компанията KEI Pty Ltd.

Генерираната енергия по време на плаване може да се използва за захранване на кораба, като по този начин се намаляват значително разходът на гориво и съответно отделяните вредни газове.

Системата е проектирана така, че по време на бури платната със слънчеви панели могат да се прибират. Предимство на технологията е и нейната мащабируемост – тя може да се използва в кораби от различни типове и с различен тонаж.

В рамките на пилотен проект Power Eco Marine ще инсталира слънчевите платна на големи кораби от рода на нефтени танкери. Ако премине успешно изпитанията, в бъдеще системата ще бъде приложена и в по-малки морски съдове.

Първите изпитания на Aquarius System ще започнат в началото на 2012 година. В момента Power Eco Marine търси партньори за тестване на своята иновационна концепция. Aquarius System вече стана победител в категория Green Shipping Initiative на конкурса Sustainable Shipping Awards, проведен през юли в Лондон.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*