Литиево-йонни батерии осигуряват 20 часа работа с едно зареждане

Същността на разработката се състои в запазване на оловото в батериите непокътнато за по-продължителен период от време.
Същността на разработката се състои в запазване на оловото в батериите непокътнато за по-продължителен период от време.

Японски учени откриха начин да удължат значително времето за експлоатация на литиево-йонните батерии. Според специалистите от изследователския център Eamex, новият тип батерии ще осигуряват на устройствата 20 часа работа с едно зареждане.

Същността на разработката се състои в запазване на калая в батериите непокътнат за по-продължителен период, независимо от напрежението при зареждане и разреждане. Учените са създали нова сплав, която прави калая и електродната структура по-устойчиви. В резултат на това, подобни батерии осигуряват заряд за цели 20 часа.

Учените твърдят, че тяхната батерия ще издържа 10 хиляди пълни цикъла на презареждане. Това е 10 пъти повече отколкото при масово разпространените сега литиево-йонни батерии, съобщи electronista.com.

Батериите на един MacBook, например, издържат 1,000 цикъла на презареждане за 5 години. При по-обикновените лаптопи батериите могат да се презареждат около 300 пъти. Това означава, че новият тип батерии ще имат и много по-дълъг експлоатационен срок.

Eamex планира да пусне към края на тази година батерия с капацитет 10 000 Вт/кг. Тя ще се използва в различни транспортни средства, като например автомобили и скутери. Технологията ще намери приложение и в по-компактни устройства, които се нуждаят от продължително и ефективно захранване.

2 коментара

  1. Доообре, една корекция направихте, да Ви кажа друга грешка? мхъъ?
    Айде помислете за разликата между думите: заряд, разряд и презаряд, и направете съответни корекции в текста…

  2. лелее, мислех Ви за по сериозни.. Какво олово бреее, една статия не можете да преведете, срам!

    ..“The main idea is to stabilize the electrodes and prevent the deterioration of tin, making the batteries withstand repeated charges..“

    КАЛАЙ пише

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*