Samsung NaviBot S почиства интелигентно дома

Новата прахосмукачка-робот слага край на неудобствата, които крият дългите кабели и маркучи

Samsung Electronics представи NaviBot S – новата прахосмукачка-робот, която се придвижва и почиства абсолютно самостоятелно. Домакинският уред е част от продуктовата линия автоматични прахосмукачки на корейския производител и беше демонстриран на изложението IFA 2011 в Берлин.

Новата прахосмукачка-робот слага край на неудобствата, които крият дългите кабели и маркучи

NaviBot S използва нова система, която улеснява почистването и слага край на неудобствата, които крият дългите кабели и маркучи. Потребителите могат да почистят дома си само с натискане на един бутон.

За още по- голямо удобство новата прахосмукачка предлага функция Auto Dust Emptying, която се активира всеки път, когато е време филтърът да бъде почистен. По този начин NaviBot S се връща самостоятелно при стационарния модул за зареждане, където изхвърля събрания буклук в специален контейнер, почиства четката, презарежда батерията си и се приготвя да продължи почистването, като всичко това се случва напълно автоматично.

Обновената система Visionary Mapping Plus позволява бързо и гладко придвижване по всякакви повърхности за цялостно и ефективно почистване. Наред с това, препятствията умело се избягват, благодарение на чувствителните сензори, с които уредът разполага.

Прахосмукачката е със забележителен нов дизайн, височина от едва 8 см и компактна форма, която е с 10% по-малка от предишното поколение автоматизирани прахосмукачки.

NaviBot S използва специална система за навигация с камера и модерни сензори, за да запомни до къде е стигнало почистването – така, след пълното освежаване и автоматичната поддръжка, роботът е готов да продължи своята работа.

Функцията Auto Dust Emptying използва двулитрово централно отделение, което позволява на прахосмукачката да работи самостоятелно в продължение на дни без нужда от човешки контрол и предлага по-добри възможности за събирането на прах и мръсотия от всякакви повърхности.

Роботът на Samsung успява да създаде собствена виртуална карта с помощта на малка вградена камера и пълен набор от свръхчувствителни сензори, сред които и специален инфрачервен датчик. Камерата в системата Visionary Mapping Plus заснема до 30 кадъра в секунда и благодарение на тях бързо успява да си създаде карта на дома и да изчисли най-бързия и безопасен маршрут за почистване.

Технологията за картографиране на NaviBot S използва два процесорни контролни чипа, които действат като „мозъчен център“ на програмата за интелигентна навигация, която позволява на прахосмукачката да помни къде е почистила и къде точно се намира по всяко време, и да се върне до стационарния модул за зареждане.

Модерната технология на NaviBot S за когнитивно картографиране позволява на прахосмукачката да покрие до 90% от площта на помещенията, което според Samsung е рекордно постижение.

NaviBot S чисти със скорос от 320 мм/сек и може да завива със 120 градуса в секунда. За 11 минути устройството премахва мръсотията от открито пространство с размери 5х5 м.

До 2005 г. прахосмукачките-роботи обикновено се предлагаха с височина от 200 мм, но сега, през 2011-та, размерът може да е по-компактен, без да се правят компромиси с качеството на почистване. Със своята височина от едва 80 мм, NaviBot S е пример за това, подчертават от Samsung.

Новият модел може с лекота да достигне до пространства, трудно достъпни за човек, като пода под леглото, например. Освен това NaviBot S „усеща” натрупаните прах и мръсотия и настройва специална програма, с която се концентрира и остава на дадено място, докато не го почисти изцяло, вкл. и засилва мощността на засмукване, ако е необходимо. Всмукателната сила автоматично преминава от силен режим в енергоспестяващ такъв.

Седемте почистващи програми и висококачествената филтрираща система HEPA осигуряват разнообразие от опции. В комплекта на прахосмукачката е включен и специален аксесоар от плат за лесно премахване на прах и мръсотия от твърди повърхности. Когато почистването приключи, роботът много лесно се почиства и след 3 часа зареждане е отново готов за работа.

NaviBot S използва множество сензори за защита и Virtual Guard навигация, които избягват потенциални проблеми като падане по стълби, сблъсъци с твърди повърхности и оплитане в кабели. Системата Virtual Guard позволява на робота да избягва огън и мокри повърхности.

Потребителите не трябва да се притесняват, когато NaviBot S е извън погледа им, тъй като навигацията може да го върне самостоятелно обратно до стационарния модул. Специални предаватели, които се закачат за вратите в дома, подсилват навигационните умения на прахосмукачката и й позволяват да се придвижва от стая в стая по-ефективно, както и да почиства пространства по зададен предварително приоритет.

Уредът има четки от всяка страна, а специалните накрайници за засъхнали петна и дълбоко почистване позволяват по-бързо освежаване на големи площи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*