Мобилтел и IBM ще правят градовете ни „по-умни“

Двете компании ще си партнират в рамките на глобалната концепция Smart Planet, чиято цел е да подобри качеството на живота
Двете компании ще си партнират в рамките на глобалната концепция Smart Planet, чиято цел е да подобри качеството на живота

Мобилтел и IBM ще си партнират в усилията за създаване на т.нар. умни градове – населени места, в които комуникациите и свързващите ги технологии улесняват ежедневието на хората. Сътрудничеството е в рамките на глобалната концепция на IBM, наречена Smart Planet, чиято цел е да подобри качеството на живота в целия свят.

Заявка за партньорството беше направена още миналата седмица от главния изпълнителен директор на Мобилтел Андреас Майерхофер при откриване на Годишния форум на IBM.  Като телеком доставчик, Мобилтел може да допринесе за развитие на градовете, като осигурява комуникационната инфраструктура и предоставя услуги, улесняващи ежедневието в различни области – транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други.

Телекомът вече има своя принос към изграждане на смарт градове чрез продуктите и услугите, които компанията вече предлага. Част от тях са:

 • дистанционно отчитане за комуналните компании, което им позволява да оптимизират разходите си, като управляват по-ефективно своите мрежи;
 • SMS паркиране, което улеснява шофьорите и подобрява събираемостта от паркиране;
 • TEMEO устройство за 24-часово дистанционно наблюдение на хора със сърдечносъдови проблеми;
 • свързаност на линейките на центровете за спешна помощ, което позволява изпращане до болницата на информация за състоянието на пациента, докато линейката е на път;
 • дистанционно наблюдение на служебни автопаркове и на парка на железниците, което води до икономия на горива;
 • електронен училищен дневник InfoServ e-School, който скъсява дистанцията между училището и родителите, като известява настойниците за присъствието на детето в клас, оценките му и текущите училищни събития чрез SMS.

Днес т.нар. по-умни градове са свързаните градове, а комуникациите и телеком компаниите имат водеща роля да осигурят тази свързаност. Мобилтел е готова да сътрудничи изцяло на IBM за развитие на интегрирана градска среда, за повишаване надеждността на комуналните услуги; за представяне на проекти за градския транспорт, електронното образование и здравеопазване, подпомагане на правителството и общините в прилагането на такива проекти, посочиха от телекома.

8 коментара

 1. инициативата и концепцията определено са позитивни по своя замисъл ,това е не само част от съвременната визия на градовете, но и нещо с общественополезна стойност.

 2. инициативата действително си заслужава, необходими са не само инвестиции, но и усилия от всички.

 3. концепцията си заслужава усилията, защото това трябва да бъде облика на съвременните градове.

 4. развитието на такива градове действително изисква време и инвестиции, колкото по-голямо е съдействието в това отношение, толкова по-успешно би било всичко.

 5. повече такива градове повече удобства за живеещите в тях, такава инфраструктура е не само необходимост, но и съзнание, че трябва да е част от всеки съвременен град.

 6. концепцията определено има добър замисъл и всяка една такава инициатива в тази посока може действително да осигури по-качествен живот.

 7. подкрепям стремежа за изграждането и развитието на градовете в тази насока, всеки съвременен град трябва да се развива на равнище на което всички живущи в него да имат не само условия, но най-вече удобство.

 8. Комуникационната инфраструктура (обединяваща е-услуги в образованието, транспорта, архитектурата, здравеопазването) е цел, която освен инвестиции на финанси и време, изисква и промяна в мисленето и поведението на хората. Затова още отсега МТел работи в тази посока…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*