Електрическа крушка се захранва от слънчев панел

Хонконгската компания Nokero разработва устройство за осветление, което разчита на електрическа крушка с батерия, зареждана от слънчева енергия

Nokero, чието име идва от “No Kerosene” (без керосин), цели да предложи безопасен начин за осветление на милиони хора, живеещи без надеждни източници на енергия. Те използват свещи, въглища, дървени материали и керосин, които представляват заплаха за здравето им, заради дима, отделян в затворените помещения.

Също така свещите и керосинът са сравнително скъпи. Nokero изчислява, че до 20 процента от дохода на семействата, на които липсва надеждно електричество, отиват за закупуване на осветителни горива и свещи. Фирмата е амбицирана да достави достъпна и безвредна алтернатива.

Иновационният продукт на Nоkero представлява  фенер, който може да бъде окачен или поставен на маса. Крушката е модел N200. Тя съдържа четири светодиода и се захранва чрез вграден слънчев панел, свързан с NIHM батерия размер AA и с продължителност на живот – две години.

Чрез ключ на гърба на крушката, която е направена от издръжлив поликарбонат, подобен на този, използван при автомобилните фарове, може да се регулира интензивността на светлината.

Nоkero си партнира с нестопански организации, за да популяризира изобретението в райони, които са извън мрежата, и в страни като Хаити, Пакистан, Мексико и Япония.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*