Кораб-градина обещава невероятно еко пътешествие

Белгийският дизайнер Винсънт Колебот отново изуми света със свой екологичен проект. След като миналата година представи уникална концепция за 128-етажен зелен небостъргач, сега Колебот излиза с Physalia – плаващ кораб-градина, който произвежда достатъчно енергия за себе си плюс известно количество за резерв.

Корабът не генерира въглеродни емисии, може да пречиства вода и да служи като оранжерия за собствени зеленчуци. Всичко това се случва, докато пътниците на борда се обучават в принципите на устойчивостта.

Physalia носи името на вид медуза. Много от неговите характеристики са взаимствани от предишния зелен проект на Колебот – сградата Dragonfly, която се отличава с екологичен дизайн и самоподдържащи се системи.

Освен плавателен съд за превоз на пътници из Европа, корабът ще изпълнява ролята и на виртуална ботаническа градина, както и на истинска такава, разположена на покрива. Той се състои от двойно-мембранни фотоволтаични слънчеви клетки, за да абсорбира светлина за задвижване на кораба.

Когато Physalia е стабилизиран, той улавя енергия от течащата река с помощта на специални хидротурбини – така по същество корабът се превръща в електроцентрала.

Physalia е изработен от стомана с „кожа“ от алуминиев и титанов диоксид. Ултравиолетова светлина действа като фотокатализатор с металите, които могат да пречистват водата от замърсяващи вещества като въглерод, произведени от конвенционалните кораби в реката.

Засега все още не са оповестени планове за комерсиално производство на зеления кораб. Ако Physalia обаче заплава по европейските реки, едва ли би имало по-достоен проект. Кой знае какви други велики идеи могат да се родят от палубата на подобна екологично чиста лодка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*