Граждани от Средногорието излязоха на еко протест

Местните общности и екоактивисти поискаха от промишлените гиганти да прилагат добра бизнес практика спрямо околната среда
Местните общности и екоактивисти поискаха от промишлените гиганти да прилагат добра бизнес практика спрямо околната среда

Граждански комитети връчиха искания за диалог с компании, компрометиращи околната среда и застрашаващи човешкото здраве в Средногорието.

Граждански комитети от Средногорието, подкрепени от Коалиция за устойчиво развитие и екологични организации от цялата страна, демонстрираха с 50 активисти и доброволци пред вратите на рудодобивното преприятие „Челопеч майнинг”ЕАД и на медодобивния комбинат „Аурубис”АД – Пироп.

С подписка на местните общности и екоактивисти те поискаха от промишлените гиганти да прилагат добра бизнес практика спрямо околната среда, градската среда, здравето на населението, да намалят вредните влияния и да компенсират природата и населението.

Гражданският сектор търси диалог с бизнеса, научния сектор, местната и централната администрация, с които да се предприемат политики на устойчиво развитие в тежко компрометирания от рудодобив и преработка на метали регион на Средногорието.

Тази платформа съответства на политиките на Социално – икономическия съвет на ЕС, на Европейската комисия и Европейския парламент, както и на Подготвителния комитет за среща на върха на държавите членки на ООН в Рио – 2012 г. и е насочена към борба с климатичните промени, модерно управление на опасните отпадъци, възстановяване и развитие на градската среда и съхраняване на общественото здраве.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*