Природозащитници се събраха на екохепънинг в „Бакаджика”

Делегати, гости и доброволци от екоакциите срещу незаконно разтоварище на опасни минни отпадъци на жп гара, нарушаване на вододайната зона с геоложко проучване, достъп до информация на наднормени прагове на вредни емисии, залесяване на компрометирани горски територии

Хепънинг на природозащитници разтресе с хора местността „Бакаджика” край Златица. Уъркшопът на неправителствената екологична организация Коалиция за устойчиво развитие започна с връчване на петиции до индустриалните гиганти в района на Средногорието за диалог с местните общности, премина през национална НПО – конференция „Обществото, икономиката, околната среда” и завърши с хепънинг на хълма „Бакаджик” – курбан, песни, танци и хора и връчване на годишни награди за активна доброволческа дейност в опазването на  околната среда.

Делегати, гости и доброволци от екоакциите срещу незаконно разтоварище на опасни минни отпадъци на жп гара, нарушаване на вододайната зона с геоложко проучване, достъп до информация на наднормени прагове на вредни емисии, залесяване на компрометирани горски територии

Над 1200 души  делегати, гости, активисти и доброволци на неправителствени природозащитни организации от района на Средногорието и от цялата страна подкрепиха въвеждането в България на Целите на Хилядолетието и Местен дневен ред 21 на ООН и Стратегията за устойчиво развитие на Европейския съюз, пяха националния химн, ”Хубава си моя горо”, „Ода на радостта” и скандираха: „Ел пуебло, унидо, яма сера венсиду”.

Проявата се състоя в местността „Бакаджик” – някогашните пасища на Златица, възродени за пладнуване и водопой от местните граждански комитети и сдружения за активно живодновъдство и отмора. Домашните животни от региона не искат да пият вода от равнината, отровена с тежки метали и киселинни води, което накара местните общности да се потрудят, да изведат вода на „Бакаджика”, да изградят водопойни корита, да започнат да  залесяват хълма с подходящи дървесни видове и да издигнат сушина за пастирите и добитъка.

Инициативен граждански комитет от Златица е планирал да покрие обезлесената планина с живородна гора и да я превърне в народен парк „Бакаджик”.

Годишни награди за активно гражданско участие и неотложна гражданска намеса раздаде Петя Чолакова, главен редактор на сп.„Средногорски багри”. Първа сред наградените бе Луцина Найденов – полска гражданка, омъжена за Марин Найденов – и двамата активисти на Граждански кризисен щаб, борещ се за опазване на  вододайната зона „Шипките” и контролиращ влиянията върху общественото здраве от промишлените замърсявания на медодобивния комбинат. Луцина Найденов живее от две години в Златица. Тя е работила в европейската администрация на Полша и има опит в неутрализирането на  промишлени замърсявания от индустриалния  гигант „Нова хута”.

Годишни награди за активна доброволческа дейност връчи еколожката Магладена Лисева от името на гражданско сдружение „Хармония”. С първа награда бяха удостоени Галина Иванова и Мария Узунова от Челопеч, организирали защитата на домовете на съгражданите си, пострадали от взривните вълни и свлачищата на местния рудник.

Коалиция за устойчиво развитие връчи годишни награди на сдружение „Евромодел”, на Инициативен граждански комитет – Ямбол и на Граждански комитет Златица.

В края на хепънинга участниците в събитието  се събраха в обща снимка, изграждайки с телата си буквите SD – символ на устойчивото развитие като глобална политика на ООН и  основен принцип, залегнал в основата на Лисабонския договор между европейските народи и държави.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*