Българска фирма ще строи „зелено” селище в Русия

Автономната къща на „МКМ продукт“ намалява с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи
Автономната къща на „МКМ продукт“ намалява с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи, а цената е около 4 пъти по-ниска от подобни модели в Западна Европа

Три контракта на обща стойност 185 милиона евро подписа българска фирма веднага след откриването на 67-ия Международен технически панаир в Пловдив. „МКМ продукт“ ще строи в Русия по свои технологии къщи акумулатори, които се зареждат с енергия от слънцето и я съхраняват, съоръжения за преработка на отпадъци и инсталации на биогаз, съобщиха от пресцентъра на Панаира.

Автономната къща на „МКМ продукт“ помага да се намали с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи, а цената е около 4 пъти по-ниска от подобни модели в Западна Европа, поясни Михаил Михов, президент на групата компании „МКМ“.

Селище от закрит тип, което си произвежда всичко и създава пълна заетост на гражданите, е първият проект, по който МКМ ще работи с Руската енергийна агенция. Той е на стойност 100 милиона евро и предвижда изграждане на къщи акумулатори, системи на биогаз за производство на електричество и пара, инсталации за рециклиране на отпадъци, оранжерии, животновъдни ферми и предприятия за преработка на дървесина.

Строителство на жилища и на завод за преработка на отпадъци са включени в договора с Чувашката република, който е за 25 млн. евро. Българската фирма подписа и предварителен договор за строителство по своята технология за сумата от 60 млн. евро. Тя получи награда за енергоефективност, екологичност и икономичност, тъй като нейната къща акумулатор зае първо място в Русия по тези показатели.

Експонати на 1482 компании – 877 директни изложители и 605 представени фирми от общо 44 държави, може да се видят в 13 палати и откритите площи в панаирния комплекс в Пловдив.  Русия е страна партньор, а изложението се провежда под мотото „Нов живот. Нови технологии“.

Зеленият бизнес и производството не енергия от възобновяеми енергийни източници са акцентът на тазгодишния Международен технически панаир. Участниците в него демонстрират над 80 новости, от които 31 световни и 12 европейски.

„Това е изключително издание на Международния технически панаир, защото е посветено на иновациите и зеления бизнес, а те са  сериозен ангажимент и приоритет на правителството. Над 500 млн. лева са насочени към подпомагане на иновациите“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*