ЕК може да ни глоби за мръсен въздух

Градският транспорт е вторият най-голям замърсител на въздуха след битовото отопление
Градският транспорт е вторият най-голям замърсител на въздуха след битовото отопление

Още през тази година  Европейската комисия може да наложи на България  солидни глоби за замърсяване на въздуха, заяви Лияна Аджарова, директор на Енергийна агенция-Пловдив. В Комисията бе внесен доклад за 29 общини в критично състояние, където фините прахови частици превишават нормите многократно, и те бяха задължени да подготвят програми за подобряване на качеството на въздуха.

До момента  вече имат 23 плана  за намаляване на замърсяванията, 5 бяха върнати за основно преработване, а един още не е готов, съобщи Георги Михайлов, началник на отдел „Качество на атмосферния въздух“ в Министерството на околната среда и водите, по време на Деня на зелената енергия в Пловдив. Конференцията се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир, уточни пресцентърът на изложението.

Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме. Неговият „принос“ е между 50% и 90% в различните населени места – това показват анализите на общините. Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията, делът на промишлеността и енергетиката е нисък – около 3%, уточни Георги Михайлов.

Хората трябва да спрат да харчат парите си за лоша енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли, използващи модерна биомаса за отопление, посъветва Лияна Аджарова. Според нея, общините трябва да бъдат активна страна в този процес, а държавата да подпомогне домакинствата. В Австрия, например, те получават финансиране, покриващо 30%-40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление,  посочи Аджарова.

Котлите на биомаса, соларните панели и инсталациите за получаване на енергия от възобновяеми източници са продуктите, които привличат интереса на голяма част от посетителите на Международния технически панаир в Пловдив. Акцент на неговото тазгодишно издание са зелените технологии.

1 коментар

  1. На нас ни трябват само глоби и наказания, иначе оправия няма.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*