Душ икономисва 70% от изразходваната вода

Система за повторно водоснабдяване събира и филтира използваната вода, след което я връща обратно в разпределителя
Система за повторно водоснабдяване събира и филтира използваната вода, след което я връща обратно в разпределителя

Душ кабина със система за повторно водоснабдяване може да спести до 70% от разходите за затопляне на водата. Разработката е дело на австралийската компания Water Recycling Shower.

Между 22 и 48% от енергията за поддържане на температурата на водата се изразходва напразно, показват изследвания. Част от загряната вода не се изразходва при къпане и впоследствие се охлажда.

Системата за повторно водоснабдяване елиминира този проблем по следния начин. Използваната вода се събира в специален резервоар, който се разполага в близост до пода на душ кабината. След това водата се филтрира с помощта на центробежен сепаратор-хидроциклон.

70% от водата, която се подлага на подобна филтрация, се пастьоризира за противодействие на бактерии и се насочва обратно в разпределителя на душа. Рециркулацията отнема около 25 секунди и съкращама количеството на използваната вода средно със 70%.

Подобна система за повторно водоснабдяване позволява икономия от около 185 долара годишно за потребителите в Австралия. Продажбите на системата ще започнат към 2013 година на пазара и във Великобритания, където 50% от населението използва електрически душ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*