Швейцария загърбва ядрената енергетика в полза на ВЕИ

Ядрените реактори, които осигуряват 40% от енергията на Швейцария, ще бъдат затворени до 2034 г
Ядрените реактори, които осигуряват 40% от енергията на Швейцария, ще бъдат затворени до 2034 г

В края на септември швейцарското правителство одобри законопроект за отказ от ядрена енергетика. За сметка на това, страната ще заложи на възобновяеми енергийни източници.

Законопроектът предвижда Швейцария да се откаже от строителството на атомни електроцентрали и до 2034 година да спре старите централи. Атомната енергия ще бъде заменена от такава от възобновяеми енергийни източници.

В страната има 4 ядрени централи. По-рано тази година, на 25 май правителството на страната прие решение за отказ от ядрената енергетика. Ядрените реактори, които осигуряват 40% от енергията на страната, ще бъдат затворени до 2034 г., с изтичане на техните експлоатационни срокове.

Правителството бе принудено да вземе подобно решение от мащабна демонстрация на 22 май т.г., когато над 20 хиляди противници на атомната енергия поискаха затваряне на АЕЦ-овете и развитие на ВЕИ.

Швейцария не е единствената страна, която загърбва ядрената енергетика. Правителствата на Япония и Германия също взеха решения за затваряне на ядрените централи и развитие на алтернативни източници на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*