Honda откри първа водородна станция във Великобритания

Японската компания ще използва водородната си станция в Южев Марстоун като модел за създаване на голяма мрежа за зареждане в Европа

Японският производител Honda откри обществена станция за зареждане на водородни електромобили в  Южен Марстоун, Великобритания. Зареждането ще става по два стандарта – под налягане 350 и 750 бара.

Японската компания ще използва водородната си станция в Южен Марстоун като модел за създаване на голяма мрежа за зареждане в Европа

Според някои специалисти, двата традиционни стандарта за водородно зареждане вече са остарели и нерентабилни. Honda обаче въвежда някои иновации в зареждането.

Така например, технологията „back-to-back” позволява зареждане едновременно на няколко автомобила, докато по-рано се изискваше време за изработка на допълнителни обеми водород. Освен това зареждането с водород на станциите на Honda отнема по-малко време – около 4-5 минути, отколкото зареждане на стандартна бензинова колонка.

Изненадващо, Honda не планира да продава своя водороден автомобил FCX Clarity на пазара във Великобритания. Компанията ще използва зарядната станция като модел за създаване на голяма мрежа за водородно зареждане в Европа.

Освен Honda водородни автомобили разработват усилено GM, Mercedes, Toyota, Hyundai и Ford. Това е сериозна предпоставка за успешни инвестиции в мрежа от водородни зарядни станции.

При водородните коли, горивна клетка превръща водорода в електричество, което захранва електродвигател, който отделя единствено чиста вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*