Машина превръща офис-бумагите в тоалетна хартия

Едва ли има човек, работещ в офис, на когото да не му се е приискало поне веднъж да хване всички хартии от бюрото си и да ги затръшне там, де слънце не огрява. Е, една японска фирма може да сбъдне подобна мечта, превръщайки ненужните офис-бумаги в… тоалетна хартия. С риск да прозвучи като че ли имаме уклон към санитарната тематика, споделяме вестта за изобретението от изтока.

Наречена „Бялата коза“, тази машина е предназначена за офиса. Тя може да поглъща обикновена хартия A4 или пък ситните лентички от шредера, включително всички омразни доклади и справки, които понякога ни се иска да унищожим само с поглед. Най-хубавото е, че всички те в крайна сметка се превръщат във висококачествена и мека тоалетна хартия.

Бялата коза“ е дело на Oriental Co., малък производител на шредери от града Кирю, северно от Токио. От фирмата казват, че това е първият продукт от този вид в света.

Освен всичко друго, „Бялата коза“ е лесна за използване досущ като FaceBook игра: всичко, което потребителят трябва да направи, е да включи машината в контакта, да сложи вътре хартия и вода – и да си вземе ролките тоалетна хартия, когато станат готови. Навиването им става автоматично.

Една ролка се произвежда за около 30 минути. Материалът за всяка от тях е около 40 листа хартия. Oriental, която е подала заявление за патентоване на технологията си, казва, че всяка „Бяла коза“ може да спаси около 60 дървета годишно.

Без съмнение фирмата се надява да започне да продава „козата“ още това лято. Уви цената на машината, щадяща природата, не е никак щадяща за джоба – $100 600. Солената сума навярно би се изплатила след доста години, но пък от друга страна нима не е безценна възможността да „употребиш“ листата с мъдрите мисли и бележки на шефа?…

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*