Пещери ще съхраняват вятърна и слънчева енергия

Излишъкът от енергия ще постъпва като като сгъстен въздух под земята. Излизайки от пещерите, въздухът ще задвижва турбини за електроенергия.
Излишъкът от енергия ще постъпва като сгъстен въздух под земята. Излизайки от пещерите, въздухът под налягане ще задвижва турбини за генериране на електроенергия.

Американската компания Sandia обяви мащабен проект за съхраняване на излишъка от енергия от вятъра и слънцето в подземни пещери. Избрано е и мястото за тази амбициозна цел – огромните солни залежи под безплодната пустиня в щата Юта, предаде АП.

Един от най-дискутираните проблеми с алтернативната енергия е как и къде да се съхранява тя. Когато енергетиката на възобновяемите източници започне да преобладава, въпросът за балансираното натоварване на електрическите мрежи ще стане особено актуален, като се има предвид, че не винаги духа вятър и грее слънце.

Идеята на Sandia е да съхранява излишъка от вятърна и слънчева енергия като сгъстен въздух в пещерите. Излизайки от тях, въздухът ще задвижва турбини за генериране на електроенергия.

И в момента се строят неголеми компресорни електростанции в някои щати на САЩ и в Европа. Проектът на Sandia обаче е много по-мащабен.

Пещерите ще се използват и за складиране на въглеродния газ от съседните електростанции. В допълнение, те ще служат и за съхраняване на природен газ и нефтени продукти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*