Полимерни слънчеви клетки подобряват ефективността

Наскоро разработена нано-технология за производство на такива клетки обещава седемкратно повишаване на ефективността, в сравнение с конвенционалните конструкции
Наскоро разработена нано-технология за производство на полимерни клетки обещава седемкратно повишаване на ефективността, в сравнение с конвенционалните конструкции

Полимерните слънчеви клетки в момента изостават далеч зад традиционните силициеви соларни клетки. Въпреки това, с настъпване на зелената вълна,  относително ниските разходи за полимерни слънчеви клетки могат да изиграят голяма роля за тяхното разпространение.

Огромният скок, който подобни клетки правят по отношение на ефикасността, прави нещата още по-добри за тях, отбелязва arstechnica.com. Наскоро разработена нано-технология за производство на такива клетки обещава седемкратно повишаване на ефективността, в сравнение с конвенционалните конструкции тип „сандвич“.

Слънчевите полимерни клетки работят основно чрез система от електронни донори и акцепторни слоеве, които са дебели само няколко нанометра. P3HT, донорната част от клетката, е направена от алуминиев оксид. Тя е дебела 30 нм и има „стълбове“ с височина 150 нм и дебелина 75 нм, които са „вплетени“ като масив в структурата.

Полимерната верига увеличава значително проводимостта на структурата и подобрява с близо 7 пъти ефективността. Все още обаче на технологията й предстои да извърви дълъг път. Въпреки големия скок в ефективността, абсолютната ефективност на масива е 1.12%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*