Бизнесът иска прозрачност при промените в Закона за управление на отпадъците

Липсата на информация по подготовката и внасянето на промени в законовата рамка създава несигурност и напрежение във фирмите, се казва в отворено писмо на бизнеса до изпълнитерната власт
Липсата на информация по подготовката и внасянето на промени в законовата рамка създава несигурност и напрежение във фирмите, се казва в отворено писмо на бизнеса до изпълнитерната власт

Бизнесът очаква прозрачност на действията на държавата при приемането на Закона за управление на отпадъците, обявиха в отворено писмо до изпълнителната власт Българската стопанска камара, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската асоциация по рециклиране, Гражданската инициатива на търговците с отпадъци от черни и цветни метали и ББК „Феникс ресурс“.

С писмото си работодателските организации настояват за откритост и диалогичност при предлагането на промени в Закона за управление на отпадъците между първо и второ четене. При разглеждане и приемане на първо четене на проекта в комисията по околната среда и водите в НС беше поет ангажимент между първо и второ четене експерти на МОСВ да подготвят промени, които своевременно да бъдат консултирани със засегнатите страни и техни представителни организации.

„Предвид изтичането на законоустановения срок, ние изразяваме силна тревога от липсата на яснота по принципите и намеренията за промени в законопроекта, които да отчитат предложенията на работодателските организации, които представляваме“, се казва в писмото, подписано от ръководителите на организациите.

В писмото се уточнява още, че такива аргументирани предложения многократно са представяни пред отговорните за разработката на проекта институции, но все още не са намерили отражение в него.

На проведените на 1 декември работни тематични срещи по европейския проект „Пол-Примет“ за управление на отпадъците и борба с кражбите на метали, от участващите страни беше направена констатация, че проектът на Закон за управление на отпадъците не съответства на европейската практика и създава редица бариери и неравнопоставеност на фирмите от рециклиращата индустрия. В неформален разговор беше поет ангажимент за провеждане на среща по съществуващите проблеми и обсъждане на работещи решения, предложени от бизнеса, за реализирането на която работодателските организации изпратиха писмо на 2 декември. Отговор до сега няма, посочват от БСК.

Липсата на информация по подготовката и внасянето на промени в законовата рамка създава несигурност и напрежение във фирмите, които са засегнати от този закон и са отговорни за неговото прилагане. Фирмите в бранша имат готовност да предприемат всички законни действия за защита на своя бизнес и запазване на конкурентната пазарна среда в България, се казва още в изявлението.

Бизнесът настоява за провеждане на работна среща с личното участие на министър Нона Караджова, на отговорни експерти и представители от засегнатите организации. Предвид краткия и вече изтичащ срок за внасяне на изменения и допълнения в законопроекта между първо и второ четене, срещата следва да се проведе не по-късно от 2 декември, настояват още работодателските организации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*