Напролет: първо изложение за биоземеделие у нас

България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното селско стопанство, според Министерството на земеделието и храните
България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното селско стопанство, според Министерството на земеделието и храните

Специализирана изложба, която показва всички аспекти на бизнеса с биопродукти, ще се проведе за първи път от 6 до 10 март 2012 г. в Международен панаир Пловдив.

„БиоАгра“ се организира в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“ и проследява цялата верига на екологичното производство – земеделски и животновъдни ферми, сертифициращите и консултантски фирми, магазини, хотелите и  ресторанти, предлагащи здравословни храни и изделия. На нея ще се представят също неправителствени асоциации и специализирани издания, съобщиха от панаира.

В световен мащаб пазарът на биопродукти е един от най-бързо развиващите се, а България е сред сериозните претенденти за водещо място в него. Подходящият климат и делът на чистата земя, който е над 80% от обработваемите площи, създават предпоставки за бум на екоземеделието у нас.

Само за една година сертифицираните площи са се удвоили и вече обхващат 25 600 хектара, а броят на лицензираните производители, преработватели и търговци е нараснал със 76% през 2010 г. Тези данни нареждат България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното селско стопанство, заявиха от Министерството на земеделието и храните неотдавна.

Производството на екохрани беше основен акцент на „Агра“ през последните 2 години. Заради големия интерес на бизнеса към този сектор, сега стартира и специализирано изложение. В неговата съпътстваща програма са включени конференция на тема „Маркетинг в биоземеделието“ и „Вечер на биохраните”, организирани съвместно с посолството на Кралство Нидерландия и международната екологична фондация „Авалон“-Холандия, която е един от партньорите в европроекта „Новото тракийско злато“, с чиято помощ в Източните Родопи ще се развиват биоземеделие и екотуризъм.

Фондация „Авалон“ и Агроекологичният център към Аграрния университет са партньори на Международен панаир Пловдив в осъществяването на идеята за изложбата „БиоАгра“. Тя  ще събере фирми, научни институти и експерти от всички сфери на биологичното земеделие и животновъдство, на производството на екопродукти и търговията с тях.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*