Стартират три проекта по ОП „Околна среда” за 100 млн. лв.

Близо 100 милиона лева ще бъдат вложени в три проекта за пречиствателни станции, финансирани по Оперативна програма "Околна среда"

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа днес три договора за проекти по ОПОС на стойност близо 100 млн. лв.

Ще бъдат изградени пречиствателни станции за отпадъчни води на Златни пясъци, Балчик и Албена, финансирани от Оперативна програма „Околна среда”.

За модернизация на пречиствателната станция в к.к. Златни Пясъци се предвиждат 48 млн. лв. С 32 млн. лв. община Балчик ще реконструира съоръжението в к.к. Албена. За разширение на пречиствателната станция в Тервел и за изграждане на 22 км. ВиК мрежа в града ще се инвестират 18.6 млн. лв.

По-рано тази седмица Община Пловдив внесе за оценка в МОСВ проекта за модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води и за изграждане ВиК мрежа. Стойността му е 124 млн. лв. и е четвъртият поред „голям” проект на ОПОС във водния сектор след Враца, Габрово и Добрич.

Общината ще реконструира пречиствателната станция като изгради съоръжение за отстраняване на азота и фосфора от отпадните води, ще рехабилитира механичното стъпало за пречистване и ще осигури екологосъобразно третиране на утайките чрез изсушаването им.

Проектът предвижда още подмяна на 19 км. канализация и 14 км. водопровод.

След одобрение от МОСВ, проектът трябва получи зелена светлина и от Европейската комисия, тъй като стойността му надхвърля 100 млн. лева. С изпълнението на евроинвестицята в края на 2014 г. ще се подобри животът на повече от 370 хил. жители на града.

В оценка са други 24 проектни предложения за близо 850 млн.лв., уточниха от ОПОС.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*