Произвеждат сода за хляб от въглероден двуокис?

Могат ли сладкишите да спрат глобалното затопляне? Кой знае.

Американската фирма Skyonic е успяла да си завоюва грант в размер на 3 милиона долара от Министерството на енергетиката, за да направи тестова система за индустриален процес, при който от въглероден двуокис се произвежда сода за хляб. Ако всичко върви добре, компанията след това ще кандидатства за втори грант за изграждането на мащабен производствен център, където технологията да заработи с пълна пара. Което и място да изберат за цеха си, сигурно районът ще се превърне в царство на сладкишите.

Улавянето и отделянето на въглеродния двуокис е процеса на изучаване от години, но малко от проектите са стигнали по-далеч от чертожната дъска. В Канада например повечето проекти предвиждат улавянето му и съхраняването му под земята, или пък инжектирането му в сондажни кладенци за добив на горива, в които налягането е спаднало. Корпорациите, добиващи горива от недрата на земята, плащат по 110 долара за тон въглероден двуокис под налягане.

Компании като Skyonic, Carbon Sciences и Calera искат да предложат коренно различен подход. Тяхното убеждение е, че ако може въглеродният двуокис да се превръща в минерали, светът ще се отърве от предизвикателството да се мъчи да складира газ под земята. Освен това подобен процес ще превърне вредния газ в нещо полезно – в стойностна стока, която може да се употребява масово.

Превръщането на въглеродния двуокис в минерали все пак консумира доста енергия, затова тепърва предстои да видим дали всички, начертано с молива, ще може да се превърне в работещ завод.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*