Предотвратен е опит за незаконен внос на екзотични птици

Pteroglossus viridis - зелен тукан - е задържани на граничен пункт „Капитан Андреево”
Pteroglossus viridis - зелен тукан - е задържани на граничен пункт „Капитан Андреево”

В началото на тази седмица 12 екзотични птици от видовете „тукани”, обявени като Pteroglossus viridis – зелен тукан, са задържани на граничен пункт „Капитан Андреево” при проверка на влизащ в страната ни луксозен високопроходим автомобил с българска регистрация.

Птиците са пристигнали на митническия пункт без необходимия набор документи, необходими, за да бъдат въведени на територията на България, респективно на Европейския съюз. Търговията с този вид е обект на регулиране от CITES и съответното законодателство на Европейския съюз.

След сигнала от граничния митнически пункт и първоначален преглед на документацията, по разпореждане на МОСВ екип от Спасителния център за диви животни в Стара Загора съдейства за транспортиране на птиците до Зоологическата градина в София, където са настанени, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

При съвместен оглед от експерти на МОСВ и Агенция Митници се установи, че туканите са два различни вида (Pteroglossus aracari и Pteroglossus viridis). За единия от видовете липсват всякакви документи. Това е класически случай на опит за незаконен внос на екземпляри без документи, пренасяни с такива, за които част от документите са налични.

Срещу нарушителите ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки, предвидени в националното законодателство – конфискация и глоба в размер до 10 хил. лева.

През последните години в световен мащаб зачестяват случаите на осуетени опити за износ и внос на защитени видове. Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа. Този вид търговия се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в световен мащаб. Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги и т.н.

CITES (Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) представлява международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. 175 страни са присъединени към Конвенцията. Една от тях е България, за която конвенцията влиза в сила през 1991 г. От 2007 г. страната ни прилага европейското законодателство за опазване на видовете, предмет на конвенцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*