Екологична е-хартия позволява многократен печат

Новото изобретение представлява гъвкав панел, който не черпи енергия, за да поддържа изображението

Учени от Тайван създадоха нова, екологично чиста електронна хартия, която може да се използва за реклама във вид на постери, афиши и плакати.

Новото изобретение представлява гъвкав панел, който не черпи енергия, за да поддържа изображението

Е-хартията, наречена „i2R e-paper“, позволява само с едно натискане на превлючвател да се изтрие изображението, напечатано по-рано, и веднага да се нанесе ново. Технологията позволява печатане до 260 пъти.

Процесът на производство на материала за подобна е-хартия има малка токсичност и не изисква използване на дървесина. Изобретението представлява на практика панел, който не се нуждае от електричество и подсветка, за да поддържа информацията.

Изображението се печата на е-хартията с помощта на термопринтер, който играе съществена роля и при многократното изтриване. Принципът на печат наподобява този при факсовете. Изображението се нанася с помощта на термопечат, а промяната на цвета става чрез нагряване на определен участък.

Е-хартията е лека, не съдържа вградени електроди, а изображението може да се съхранява в нея достатъчно дълго време, без да консумира енергия.

„i2R e-paper“ поддържа широка цветова палитра и множество оформления. Цените ще варират около 2 долара за лист A4. Тайванските учени планират да пуснат своя продукт на пазара след година и половина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*