Еко организация критикува остро проектозакона за горите

Промените в закона за горите ще спестят 50 милиона лева на офшорни оператори в ски туризма, алармира Коалиция „За да остане природа в България”
Промените в закона за горите ще спестят 50 милиона лева на офшорни оператори в ски туризма, алармира Коалиция „За да остане природа в България” (снимка: forthenature.org)

Проектозаконът за горите, внесен вчера в Министерски съвет, спестява над 50 милиона лева на офшорни оператори в ски туризма, алармира Коалиция „За да остане природа в България”.

Промяната се движи бързешком – за рекордните 4 работни дни, тихомълком и при пълна липса на прозрачност и обществени консултации, се казва в изявлението.

Подобни скандални опити за ремонт в Закона за горите, които да направят големи държавни подаръци на офшорни оператори в ски туризма и други ползватели в горите, имаше и по време на Тройната коалиция. Промените в закона тогава бяха спрени заради острата обществена реакция и голямото обществено недоволство, припомня еко организацията.

В сега предложените промени за пореден път се предлага строителството на ски писти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без заплащане на такса за изключване на земята от горския фонд, което ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи. Предложените изменения също така дават законови вратички за застрояването на Витоша – най-стария природен парк на Балканите.

Според природозащитниците, промените се правят в интерес на една частна фирма, собственик на съоръженията в ски зона Алеко в Природен парк Витоша. Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, Витоша ски АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени, се казва още в публикацията.

Предложената промяна в Закона за горите обаче ще облагодетелства не само Витоша ски АД, но и всички инвеститори в ски курорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин.

Изчисления, направени от природозащитниците показват, че скандалното премахване на процедурата за промяна на предназначението на горите ще спести на инвеститорите над 50 милиона лева за застрояването на не по-малко от 10 000 дка гори със ски писти и лифтове. Това представлява схема за държавна помощ, която е недопустима в Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България.

Коалицията счита за неморално по време на икономическа криза и недостиг на бюджетни средства за здравеопазване, образование и инфраструктура, да бъдат спестявани тези такси на няколкото свързани офшорни оператори на лифтове в България. Природозащитниците настояват да стане публична самоличността на собствениците им, които периодично предприемат опити за подобни поправки в закона, които да им позволят облагодетелстване за сметка на държавата и обществото.

Ако тези поправки в Закона за горите бъдат приети, това ще бъде ясен знак за инвеститорите в други проекти като голф-игрища, алтернативни енергоизточници и т.н. да подадат заявка за още промени на Закона за горите в ущърб на държавния и обществения интерес.

Допълнителни загуби за държавния бюджет и пълно незачитане на обществения интерес са заложени в параграфи на законопроекта, които поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията. Това ще доведе не само до загуба на нови 20 милиона лева, но и поставя закона в смешното положение дългосрочните наеми на горски територии да стават на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се провеждат без търг, посочват експертите.

Поправките на Закона за горите създават и възможност за обвързване на правата за ползване на съществуващи ски писти в горски територии с наличието на лифтове и влекове в тях, без да се прави разлика дали лифтовете и влековете са построени законно или не. Така тези разпоредби поощряват незаконното строителство на лифтове в горски територии, което е недопустимо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*