Затварят сметище от Топ 3 в света

Bordo Poniente в Мексико, създадено през 1985 година, приема дневно по 12 000 тона отпадъци

В края на миналата година Мексико започна да затворя едно от трите най-големи сметища в света. Известно време полигонът ще продължи да приема боклуци от човешката дейност, тъй като алтернативата е в процес на създаване.

Bordo Poniente в Мексико, създадено през 1985 година, приема дневно по 12 000 тона отпадъци

Правителството на страната планира да построи завод за преработка на отпадъци, който ще може да извлича метан от горящите отпадъци с цел използване в селското стопанство.

Част от останалите биогазове, получавани от преработката на боклука, ще бъдат изкупувани от местна компания за производство на цимент. Твърди се, че тя ще изгаря дневно по 3 милиона боклуци.

Трета част от отпадъците ще постъпи за компостиране с цел производство на органична маса за нуждите на селското стопанство.

Сметището, известно с поетичното име Bordo Poniente, се използва от 1985 г. В последните години дневно в него се изхвърлят по 12 000 тона боклук, като досега се натрупани общо 76 милиона тона отпадъци.

Изчисленията показват, че енергията, която може да се извлече от подобен обем боклук, възлиза на 250 гигаватчаса. Това би осигурило отопление на 35 хиляди домове в мексиканската столица в продължение на няколко години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*