Вятърната енергия в конфликт в радарните системи

Най-добре известните пречки за изграждането на паркове от вятърни турбини са оплакванията от визуалното им въздействие и опасенията, че объркват миграционните потоци на птици и прилепи, водещо до смъртта на много от тези летящи животни. Конфликтът с радарните системи обаче се оказва не по-малък проблем, а може би дори и по-голям. Заради него е възпрепятствано изграждането на вятърни паркове с капацитет около 9000 мегавата през миналата година.

Изграждането на вятърни електроцентрали в бъдеще е изправено пред предизвикателството да се създава нов капацитет без конфликт с радарните системи. Проблемът е, че вятърните паркове създават „конуси на затишието“ отгоре над себе си. Това затруднява базовите радарни системи при засичането на самолетите, когато прелитат над вятърните паркове. Самолетите с транспондери могат да си комуникират с контролните кули на летищата, но по-малките самолети не винаги имат транспондери.

Заради този проблем през миналата година за забавени проекти за общо 2100 мегавата капацитет, проекти за 5100 мегавата са отложени, а други проекти за 2100 мегавата са прекратени. Това сочат данни на американската асоциация за вятърна енергия.

Според някои анализатори, учените биха могли да помогнат за разрешаването на проблема. Необходимо е да се създаде нов софтуер за радарните системи, който да различава острието на вятърната турбина от прелитащия самолет. Също така самите турбини могат да станат по-“невидими“ за радарите. Сътрудничеството с фирмите, изграждащи вятърни паркове, и то още на най-ранен етап, също може да помогне много.

Големият проблем в случая е „кому се пада грижата за небето“, смятат анализатори. На това място се пресичат интересите и отговорностите на службите по авиационна сигурност, министерствата на отбраната, авиационните администрации.

За инвеститорите казусът е от значение, защото може да направи един нов проект нерентабилен.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*