Ново поколение соларна технология прави първи стъпки

Една нова соларна инсталация в Калифорния скоро ще се окаже най-голямата, използваща съвсем ново поколение технология за добив на соларна енергия. Надеждата е тя да стане още един конкурентен фактор на пазара, водещ към понижаване на цените на слънчевите панели и енергията, която произвеждат.

Японската Solar Frontier ще реализира проекта със слънчеви панели, изградени от соларни клетки чрез използването на комбинация от мед, индий и селенид. Проектът, който ще произвежда по 150 мегавата в пиковите часове, ще се реализира в Кърн Каунти, Калифорния, и се очаква да бъде завършен през юни тази година.

Проектният разработчик Enxco и Solar Frontier твърдят, че тази тънкослойна технология има много добро целогодишно производство на енергия, а не само добра ефективност по време на пиковото производство. Технологията е „неустоима за големите клиенти, предоставяйки повече киловатчаса енергия през жизнения цикъл на даден проект, при това при по-ниска цена“, категоричен е Грегъри Ашли, главен оперативен директор на Solar Frontier Америка.

Проектът е нещо като крайъгълен камък за този вид тънкослойна слънчева технология. Десетки компании разработват подобни проекти на базата на CIGS технологията (сплав от мед, индий, галий и селенид), но малцина са успели да постигнат подобен резултат. Тънкослойните соларни клетки са по-евтини, защото използват по-малко материал в сравнение с традиционните силициеви клетки, но пък тяхната ефективност в превръщането на слънчевата светлина в използваема енергия е по-ниска.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*