ABB и Nissan тестват батерии от Leaf за съхранение на битова електроенергия

ABB и Nissan заедно с 4R Energy и Sumitomo Corporation of America обявиха партньорство с цел тестване на употребяваните батерии от електромобилите Nissan Leaf като източници на резервно захранване за битова електроенергия.

Около 70% от капацитета на батериите остава наличен след едно десетилетие използване в колата

Това решение може да звучи познато – и не случайно: преди около шест месеца ABB започна да си партнира с General Motors за тестване на използваните батерии от Chevy Volt за съхранение на ток за битови нужди.

ABB и Nissan ще разработят прототипна инсталация за съхранение на електроенергия чреез употребени батерии от Leaf прототип. Тя ще има капацитет най-малко 50 киловатчаса и ще може да осигури достатъчно ток за няколко домакнства за няколко часа.

Батериите от електрически автомобили имат много живот, оставащ в тях след спиране на употребата им във возилата. Според двете фирми, около 70% от капацитета на батериите остава наличен след едно десетилетие използване в колата.

„Споразумението ще ни позволи да оценим търговската жизнеспособност на подобно решение за съхранение на битова електроенергия и да разработим прототип за ефективно повторно използване на батериите на Nissan LEAF,“ казва Бруно Мелес, ръководител на поделението за продукти средно напрежение в ABB.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*