Япония ще разреши 60-годишен живот на ядрените реактори, въпреки Фукушима

Ядрената електроцентрала Фукушима-Дайичи преди бедствието от 11 март 2011

Япония ще позволи ядрените реактори да работят до 60 години. Това ще стане след преразглеждане на правилата за функциониране на ядрените електроцентрали, съобщи Ройтерс, позовавайки се на анонс на японското правителството от сряда. Решението е на път да бъде взето въпреки тенденцията за постепенно оттегляне от ядрената енергия след бедствието във Фукушима-Дайичи.

Ядрената електроцентрала Фукушима-Дайичи преди бедствието от 11 март 2011

Решението е първият опит на Япония да постави ограничение за максималната продължителност на живота на реакторите. То идва в момент, когато страната дебатира енергийна стратегия, в която се очаква да се даде по-голяма роля на възобновяемите енергийни източници.

Правителството заяви, че има за цел да въведе 60-годишен срок за живота на реакторите след една година. Това е част от преразглеждането на законите, регулиращи дейността на ядрените оператори след събитието от 11 март – земетресението и последвалото го цунами, които съсипаха системите за охлаждане на реактора в комплекса Фукушима, предизвиквайки срив и изтичане на радиация. Общественото безпокойство, предизвикано от бедствието, попречи на рестартиране на много реактори, които бяха затворени за рутинни проверки. Само пет от всичките 54 реактора в страната останаха действащи. Това накара доставчиците на електроенергия да внасят повече изкопаеми горива, за да се преодолее дефицитът.

В момента се провеждат стрес-тестове на недействащите реактори, за да се увери обществеността и да се убедят местните власти в безопасността им, така че реакторите да бъдат рестартирани.

Главният секретар на кабинета Осаму Фуджимура заяви пред репортери, че подробностите все още се обсъждат, но животът на един реактор по принцип е 40 години, както е предложено от министъра на околната среда и предотвратяването на ядрени аварии Гоши Хосоно. Правителството ще даде възможност на енергийните оператори да кандидатстват за еднократно удължаване на живота на реакторите с до 20 години за всеки реактор, в съответствие с американските стандарти.

„Няма да има промяна от гледна точка на факта, че броят на реакторите ще намалее, както ще намалее и зависимостта на Япония от тях, но ние не говорим за най-близко бъдеще“, каза на пресконференция Фуджимура.

Според настоящата система енергийните оператори могат да кандидатстват за удължаване на срока на живота на реакторите след 30 години функциониране и обикновено им се дава 10-годишно удължение, без ограничение за това колко пъти могат да кандидатства отново, стига местната агенция по ядрена безопасност да им дава одобрение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*