Нова шефка на Nanosolar идва от Cisco и HP

Евгения Коралес се слави и като една от "стоте известни майки, които променят света ни"

Производителят на тънкослойни соларни панели Nanosolar Inc назначи нов изпълнителен директор – Евгения Коралес. Новата шефка е заемала ключови позиции във водещи ИТ компании като Cisco Systems Inc и Hewlett Packard Co.

Евгения Коралес се слави и като една от "стоте известни майки, които променят света ни"

46-годишната Коралес е в Nanosolar като изпълнителен вицепрезидент по инженеринга и оперативната дейност от май 2010 г. Тя ще замени главния изпълнителен директор Джеф Тейт, който се пенсионира след две години. Самият Тейт дойде в компанията пак от ИТ индустрията – той е бивш изпълнителен директор на Rambus Inc.

Коралес възнамерява да запази сегашната пазарна стратегия на компанията. Амбицията й е да постигне ефективна разходна структура, подобно на други пазарни играчи с гигаватов капацитет.

Nanosolar е един от няколкото млади соларни производители в Силиконовата долина, разработващи CIGS панели – те са изработени от сплав от мед, индий, галий и селенид. CIGS технологията обещава възможност за евтино производство, съчетано с висока ефективност на клетките, близка до най-доброто, което дават традиционните силициеви соларни клетки.

В същото време CIGS панелите се оказаха по-бавни при постигането на масово производство поради сложния производствен процес, при който е необходимо да комбинират четири материала. Освен това CIGS технологията се изправи пред ожесточената конкуренция от страна на производителите на силициеви панели, чиито цени спаднаха рязко през последната година.

Все пак CIGS бързо набира скорост. В доклад, публикуван в четвъртък, анализаторите от Реймънд Джеймс прогнозираха, че доставките на CIGS панели ще достигнат около 1,3 GW през 2012 г., което е с около 50% повече от 2011.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*