Глобалното затопляне прави света по-ароматен

Рискът от подобно развитие е, че отделянето на провече ароматни вещества може да постави природата в състояние на постоянен стрес
Отделянето на повече ароматни вещества от растенията може да постави природата в състояние на постоянен стрес

Нарастващата концентрация на въглероден газ в атмосферата в резултат на глобалното затопляне ще доведе до радикални промени на планетата, категорични са повечето учени. Промените ще засегнат водата, земята и въздуха.

Един от очакваните ефекти е растенията да започнат да отделят повече ароматни вещества, наречени биогенни летливи органични съединения (БЛОС). Това ще промени характера на взаимодействието на растенията едни с други и защитата им от вредители, предаде BBC.

Според испански и френски учени, светът вече става по-ароматен. Тенденцията ще продължи да се проявява експоненциално. В последните 30 години ароматността на планетата се е увеличила с 10%. При очакваното повишаване на температурата с 2-3 градуса в близките десетилетия, светът ще стане по-ароматен с 30–40%, твърди Хосеп Пенюелас, ръководител на отдела за глобална екология в Барселонския университет.

Експериментите показват, че при увеличаване на температурата с 2-3 градуса, растенията в субтропическите региони започват да отделят с 56–83% повече изопрен.

Биогенните летливи органични съединения (БЛОС) се различават по размери, свойства и произход. Те варират от изопрен, монотерпен и сесквитерпен до карбонил, киселина и спирт. Влиянието на глобалното затопляне върху тях досега не е изучавано.

Предполага се, че затоплянето ще удължи вегетационния период на растенията, което ще доведе до още по-голямо отделяне на аромати. Някои БЛОС, като терпените, например, играят ролята на аларми, че растенията са атакувани от тревоядни животни. Ако отделянето на такива аромати се увеличи, това означава природата да изпадне в постоянен стрес. Представете си какво би се случило с пчелите…

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*